De hotpot

Glassieraden kunnen op verschillende manieren gemaakt worden. Een van deze manieren is het maken van glassieraden in de hotpot. Op deze manier is het mogelijk om ook thuis glassieraden te maken. Daar heb je wel een aantal hulpmiddelen bij nodig.

Allereerst de hotpot. Dit is een kleine ronde box die aan de binnenkant is bekleed met speciaal materiaal waardoor hij verhit kan worden. Het verhitten van de hotpot kun je in de magnetron doen. De hotpot is verkrijgbaar in verschillende maten en geschikt om kleinere glassieraden in te maken. Zoals een glashanger, oorbellen of een ring. In de hotpot heb je twee soorten papier nodig. Eerst leg je op de boden van de hotpot een stukje fiberpapier en daar bovenop moet je een stukje fusing papier leggen. De grootte van dit papier is afhankelijk van de maat van de hotpot. Het is verkrijgbaar in grote vellen die je zelf op maat kan knippen als de grootte van het werkstuk is bepaald. Als de twee soorten papier op elkaar in de hotpot liggen, kan daar het glas opgelegd worden wat in de hotpot moet smelten. De afmeting van de het sieraad  is afhankelijk van de grootte van de hotpot.

Wat er ook nodig is om de hotpot in de magnetron te plaatsen zijn iso blokjes. Dit zijn kleine vierkante blokjes die je op de glasplaat van de magnetron zet. Bovenop deze iso blokjes wordt de hotpot geplaatst. Dus op de boden van de hotpot de twee soorten papier, daar op het uitgesneden glas. Dan de deksel op de hotpot. Vervolgens wordt de hotpot in de magnetron op de drie iso blokjes geplaatst. Dan zijn er nog speciale hittebestendige handschoenen nodig om de warme hotpot uit de magnetron te halen als het smeltproces voltooid is. Als de hotpot uit de magnetron is gehaald met de handschoenen aan, moet hij op een hittebestendige ondergrond worden gezet om af te koelen. Pas als de hotpot is afgekoeld kan hij worden geopend.