Glassieraden

Glassieraden kunnen op verschillende manieren worden gemaakt. Zoals bijvoorbeeld in de hotpot. Het glas wat gebruikt wordt voor het maken van glassieraden is verkrijgbaar in diverse soorten en diktes. Om glas te fusen in de hotpot moet je altijd stukjes glas van dezelfde dikte gebruiken. Het glas is beschikbaar in heel veel verschillende kleuren en maten.

Het is mogelijk om stukjes voorgesneden glas te gebruiken. Deze zijn er in verschillende groottes en vormen. Het is ook mogelijk om grotere stukken glas te kopen en hiervan stukjes te snijden in verschillende vormen. Hiervoor zijn o.a. noodzakelijk een glassnijder, beschermbril en een glasbreektang.

Het maken van de glassieraden begint natuurlijk bij een ontwerp. Als het ontwerp is gemaakt, kan het glas gesneden worden. Hiervoor wordt de glassnijder gebruikt. De glassnijder wordt over het glas gehaald waarna het betreffende stuk glas onder de glasbreektang wordt gelegd.

In de hotpot wordt op de bodem eerst een stukje fiber papier met daarop een stukje fusing papier. Op dit papier wordt vervolgens het glas gelegd. De hotpot met deksel wordt in de magnetron gezet en deze wordt ingesteld op 750 Watt. Vervolgens wordt de magnetron aangezet. In eerste instantie op 10 minuten. De mate van smelting is afhankelijk van de dikte van het glas en hoe het glas gesmolten moet worden. Er bestaan verschillende technieken zoals full fuse of tack fuse.  Na 10 minuten kan er gekeken worden in de hotpot zonder deze uit de de magnetron te halen om te kijken of het glas al voldoende is gesmolten. Trek hierbij wel hittebestendige handschoenen aan. Is het glas nog niet klaar, dan moet de magnetron weer even aan. Net zolang tot het glas voldoende is gesmolten.

Dan kan de hotpot uit de magnetron worden gehaald en geplaatst worden op een hittebestendige ondergrond. Vervolgens moet de hotpot en dus het glas afkoelen. Is het geheel afgekoeld, dan kan het glas uit de hotpot gehaald worden voor verdere verwerking.

Bekijk ook onze eigen handgemaakte glassieraden